Pobyt w hotelu Radocza Park umilą nie tylko atrakcje czekające na gości w Active Parku i Strefie Wellness, ale też kulinarne propozycje szefa kuchni restauracji Czeremcha. Miłośnicy dań polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu znajdą w naszej restauracji potrawy przygotowane ze świeżych i lokalnych składników. Sprawdź, które z nich są polecane nie tylko przez szefa kuchni, ale również naszych gości.
Skosztuj regionalnych smaków
Restauracja Czeremcha to miejsce, które łączy w sobie elegancję ze swojskim klimatem. Z jednej strony spróbujesz u nas polskich, tradycyjnych dań, a z drugiej możesz liczyć na dyskretną i profesjonalną obsługę. To doskonałe miejsce, w którym możesz zjeść obiad z rodziną lub z partnerami biznesowymi.
Wszystkie dania znajdujące się w naszym menu przygotowywane są ze świeżych i lokalnych produktów. Obecnie w karcie znajdziesz m.in. pierogi własnej produkcji, żurek staropolski, kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą zasmażaną czy łososia pieczonego z kalafiorem romanesco oraz puddingiem szpinakowym.
Czego warto spróbować w restauracji Czeremcha?
W restauracji Czeremcha kochamy regionalne i tradycyjne polskie smaki. Lubimy też eksperymenty kulinarne, dlatego też część naszych dań możesz skosztować w nowoczesnej odsłonie. Co konkretnie poleca szef kuchni? Poniżej znajdziesz dwa dania, które pokochali nasi goście.
Polędwiczki wieprzowe zapiekane kozim serem i borowikami podane z łódeczkami ziemniaczanymi i szparagami
To popisowe danie naszego szefa kuchni, które zostało docenione także przez gości restauracji Czeremcha. Delikatne mięso w połączeniu z pysznymi borowikami i intensywnym smakiem koziego sera podawane z łódeczkami ziemniaczanymi i szparagami tworzy nietypową i niezapomnianą kompozycję, w której łączy się kilka smaków. To doskonała propozycja dla wielbicieli mięs oraz zaskakujących kulinarnych kombinacji. Nie będzie więc dużym zaskoczeniem, jeśli powiemy, że danie zawsze znika w ekspresowym tempie z talerza i otrzymuje pozytywne recenzje od naszych klientów.
Jabłecznik Radoczański
Wypiekany zgodnie z tradycyjną recepturą i przygotowany z lokalnych produktów – w restauracji Czeremcha spróbujesz prawdziwego Jabłecznika Radoczańskiego. To deser z ciekawą historią, który jest silnie związany z Radoczą.
Zgodnie z historią pomysłodawczynią Jabłecznika Radoczańskiego była pewna kucharka, która w młodości służyła na dworze w Galicji. Raz w roku – konkretnie w Wigilię – piekła ona strudel z jabłkami, który swój niezwykły aromat i smak zawdzięczał konfiturze z płatków róży. Strudel był tak pyszny, że chętnych na ciasto nie brakowało i to nie tylko w czasie Świąt. Ponieważ ciasto piekło się raz w roku, kucharka wpadła więc na pomysł, aby najważniejszy składnik dodać do zwykłego jabłecznika na kruchym cieście z jabłkami pokrojonymi w plasterki, tak jak to jest w strudlu. Ze względu m.in. na wojnę i ówczesną sytuację, popularność przepisu (który początkowo zachował się bardziej w opowiadaniach niż na papierze) była niewielka, ale jednak przetrwała aż do dziś.
Teraz tego niezwykłego deseru możesz spróbować w naszej restauracji. Podobnie jak większość mieszkańców wsi Radoczy, którzy jabłecznik przygotowują w swoich domach, korzystamy jedynie z lokalnych składników. Dzięki temu jesteśmy w stanie odtworzyć niepowtarzalny smak Jabłecznika Radoczańskiego.
Spróbuj najpopularniejszych dań z karty restauracji Czeremcha i przekonaj się samemu, że warto! Odwiedź hotel pod Krakowem – Radocza Park – i spędź miło weekend.