Wybieramy menu konferencyjne

Wybieramy menu konferencyjne

Poczęstunek jest nieodzownym elementem większości konferencji. Przerwa na kawę jest okazją do rozmowy i wymiany spostrzeżeń między uczestnikami. By wydarzenie przebiegało w pozytywnej atmosferze, warto zadbać o smaczny catering, a także wybrać formę bufetu, która będzie najlepiej pasować do okoliczności.

Konferencje, szkolenia i wyjazdy służbowe są okazją do poszerzenia zasobu swojej wiedzy, ale nie tylko. To również sposobność do nawiązania nowych branżowych kontaktów oraz oderwania się od codziennej rutyny. Smaczna kawa i atrakcyjne menu pozytywnie nastrajają uczestników. Przerwa na posiłek sprzyja rozmowom i pozwala nabrać energii. By wszystko przebiegło pomyślnie, posiłki i napoje należy zaserwować w przemyślany sposób, tak aby każdy z uczestników mógł posilić się w komfortowych warunkach. Jakie są najpopularniejsze menu konferencyjne oraz jaki bufet wybrać? Hotel Radocza – sale konferencyjne małopolska – oferuje swoim gościom bogate menu serwowane i bufetowe, a także serwis kawowy, open bar oraz menu grillowe.

Menu serwowane czy bufetowe?

W zależności od przyjętej konwencji całego wydarzenia, możemy zdecydować się na menu konferencyjne serwowane lub bufetowe – bądź połączyć obie opcje. Jeśli konferencja jest długa i obejmuje kilka prelekcji, a liczba uczestników jest ściśle określona, możemy zdecydować się na posiłki serwowane. Jest to rozwiązanie korzystne ze względów organizacyjnych. Pozwala uniknąć rozproszenia uczestników po sali. Obiad lub kolacja w formie zasiadanej sprzyja długim rozmowom, które są jednak ograniczone do osób znajdujących się w bliskim sąsiedztwie przy stole.

Bufet na stojąco umożliwia uczestnikom przemieszczanie się po sali i zmianę rozmówców, co pozwala nawiązać więcej kontaktów w krótkim czasie. Dzięki temu każdy może wymienić po kilka zdań z dużą ilością osób. Jest to dobre rozwiązanie w przypadku konferencji, na których dokładna ilość uczestników jest nieznana organizatorom przed rozpoczęciem wydarzenia. Serwowanie posiłków i napojów w formie bufetu stojącego lub zasiadanego pozwala też uczestnikom na wybór potraw, które najbardziej ich interesują.

Przerwa na kawę

Jeśli konferencja jest stosunkowo niedługa i nie zaplanowano posiłków, nie obejdzie się bez przerwy kawowej. Serwis kawowy może obejmować napoje gorące i zimne, a także przekąski. W przypadku konferencji biznesowych i spotkań integracyjnych częstą praktyką jest także udostępnianie open baru alkoholowego oraz open baru soft.

Bufet tematyczny i menu grillowe

Menu konferencyjne może być związane z jedną wybraną kuchnią. Wówczas zdecydujemy się na przykład na tradycyjne dania polskie, kuchnię włoską lub inną. Ciekawym pomysłem jest także menu grillowe, szczególnie korzystne w przypadku garden party i wydarzeń organizowanych pod gołym niebem. Bufet może być też spójny z konwencja całego spotkana, wystrojem, tematyką, ubraniami obsługi, co pozwala nadać wydarzeniu wyjątkowy charakter.

O sukcesie konferencji decyduje przede wszystkim strona merytoryczna, jednak nie należy zapominać o ważnych aspektach organizacyjnych. Menu konferencyjne jest ważnym elementem spotkań biznesowych, konferencji biznesowych i naukowych oraz szkoleń.

logo_bottom.svg

Odpoczywaj w hotelu z widokiem.

Odwiedź nas