Świąteczny karp z Doliny Karpia – najważniejsze informacje

karp

W hotelu Radocza Park zależy nam na tym, by promować nasze lokalne dziedzictwo, a jest nim niewątpliwie Dolina Karpia, która znajduje się zaledwie 50 km od naszego kompleksu. To właśnie z niej pozyskujemy ryby, w tym oczywiście karpie, które wchodzą w skład naszego regionalnego menu. Warto więc bliżej przyjrzeć się rybie, która niesłusznie gości na polskich stołach tylko w okresie świątecznym. Dlaczego więc karp z Doliny Karpia jest znacznie lepszy od ryb dostępnych w marketach spożywczych?

Kilka słów o historii karpia w Polsce

Historia karpia na świecie sięga V w. p.n.e. To właśnie wtedy powstała pierwsza hodowla tej ryby w Chinach. W Polsce ryby ta znana jest od 900 lat. Na terenie południowej Polski pierwsze hodowle były zakładane przez cystersów. Mimo upływu tak wielu lat dziś na terenie Małopolski w dalszym ciągu hoduje się tę rybę w tradycyjny sposób.

Jak hodowany jest karp w Dolinie Karpia?

Karp w sposób tradycyjny hodowany jest na obszarze chronionym przyrodniczo. Karpie żyją w stawach hodowlanych przez okres 3 lat, zanim mogą trafić na stół. Pokazuje to, że ryba żyje w swoim naturalnym rytmie, a jej wzrost nie jest pobudzany stosowaniem antybiotyków i hormonów wzrostu. Ryba odżywia się naturalnym pokarmem występującym w stawie, ale oczywiście jest też dokarmiana polskimi zbożami. Należy podkreślić, że w stawach na jednego karpia przypada aż 10 m3 wody, więc ma zapewnione naturalne warunki życia. Stworzenie rybom tak komfortowej przestrzeni do wzrostu sprawia, że mięso ryby jest znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż ma to miejsce w przypadku importowanych karpi.

Dlaczego warto jeść karpia z tradycyjnych hodowli?

Wszyscy mają świadomość tego, jak zdrowe są ryby, jednak statystyki pokazują, że bardzo rzadko lądują one na naszych stołach. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku zaledwie 12 kg ryb. Naszą akcją promowania lokalnych ryb chcemy zmienić to nastawienie, a okres świąteczny jest tego idealną okazją. W naszym menu znajdują się bowiem dania, które pokazują, jak wiele smacznych posiłków można przygotować z tej smacznej ryby. Dania te mogą gościć nie tylko na wigilijnym stole, lecz przez cały rok!

Karp jest przede wszystkim zdrowy, a wszystko za sprawą zawartości wielu składników odżywczych. Ta średnio-tłusta ryba zawiera zaledwie 4,2 g tłuszczu w 100 g mięsa. Jest doskonałym źródłem wapnia, żelaza, fosforu, potasu, biała, węglowodanów i kwasów tłuszczowych (także OMEGA 3). Warto wiedzieć, że 220 g mięsa karpia zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na białko i witaminy.

Składniki zawarte w mięsie karpia mają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Spożywanie karpia może być formą profilaktyki przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Liczne badania wykazały też, że częste jedzenie karpia może przeciwdziałać, a nawet leczyć cukrzycę, ale też zmniejszać ryzyko zachorowania na osteoporozę, demencję i Alzheimera.

Karp w menu Restauracji Czeremcha

Skoro już wymieniliśmy korzyści płynące z częstego spożywania karpia, czas przejść do konkretów, czyli dań z karpia, które znajdują się w Restauracji Czeremcha. Na bazie świeżych ryb przygotowujemy karpia pod postacią zabielanej zupy rybnej z boczniakami i ziemniakami, oferujemy pulpety z karpia na musie z marchwi oraz terrinę z karpia na smacznej sałatce z jabłek i suszonych śliwek. Brzmi smacznie, prawda?

Podczas Bożego Narodzenia w hotelu pod Krakowem Radocza Park na stole wigilijnym znajdzie się oczywiście karp przyrządzony w sposób tradycyjny, jednak warto mieć świadomość tego, że karp niejedno może mieć imię! Zachęcamy do tego, by w trakcie pobytu próbować też dań z naszego regionalnego menu!