Poznaj nowe menu regionalne w Radocza Park!

menu lokalne

Menu Restauracji Czeremcha, która znajduje się w kompleksie hotelu Radocza Park, zawsze opierało się na zdrowych i lokalnych produktach. Naszym Gościom chcemy zagwarantować posiłki świeże, smaczne i zdrowe. W tym roku poszliśmy jednak o krok dalej: prezentujemy najnowsze menu lokalne, które jest konsekwencją udziału w szkoleniu zorganizowanym przez tutejsze organizacje dbające o dziedzictwo regionu. Czym zaskakujemy w nowej karcie dań regionalnych? Sprawdźcie sami!

Szkolenia pt. „Czas na rybę”

29 grudnia został ogłoszony nabór na kompleksowe szkolenia pt. „Czas na rybę”. Za ich organizację odpowiedzialne były stowarzyszenia: Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna” oraz Dolina Karpia. Do udziału w szkoleniu mogło się zgłosić jedynie 5 obiektów gastronomicznych, a pierwszeństwo otrzymywały restauracje dysponujące Znakiem Marki Lokalnej Doliny Karpia, którym oczywiście szczyci się hotel Radocza Park.

Celem szkoleń było nie tylko zwiększenie dostępności dań przygotowanych z lokalnych ryb słodkowodnych (głównie karp i pstrąg), ale też zwiększenie zainteresowania tego typu produktami wśród konsumentów. Wymienione stowarzyszenia dążą do tego, by spożycie ryb na przestrzeni kolejnych lat znacznie wzrosło.

Szkolenia były prowadzone na terenie obiektów, które zostały wytypowane do udziału i były przeprowadzane nie tylko wśród kucharzy, ale też obsługi kelnerskiej oraz menadżerskiej. Dzięki nim osoby, które mają kontakt z gośćmi, ale też kucharze odpowiedzialni za przygotowywanie dań, mogą się pochwalić kompleksową wiedzą na temat regionalnych przysmaków.

Karp w nowej odsłonie – dlaczego warto spróbować?

Dla większości Polaków karp kojarzy się wyłącznie ze Świętami Bożego Narodzenia i na stół trafia tylko raz w roku. Warto jednak przełamać ten schemat i próbować go zawsze, gdy nadarzy się okazja, a niewątpliwie jest nią pobyt w naszym hotelu pod Krakowem. Atutem tej ryby jest nie tylko fakt, że jest zdrowa. Ryby, z których przygotowujemy posiłki, są ekologiczne (hodowane w sposób tradycyjny od XVI wieku!), ale też świeże – ich hodowla znajduje się zaledwie 50 km od restauracji Czeremcha!

Menu lokalne, czyli co nowego?

W menu lokalnym znajdują się propozycje z każdej grupy dań, czyli znajdziecie nową propozycję zupy, przystawki, dania głównego oraz deseru. Oczywiście pierwsze trzy dania opierają się na wykorzystaniu ryb (karpia bądź pstrąga), natomiast deser to propozycja dla miłośników tradycyjnych rozwiązań, produkt z historią i tradycją, wpisany na listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Przystawka

Przystawką proponowaną w menu lokalnym jest terrina z karpia na sałatce z jabłek i suszonych śliwek z pieczywem. By nieco przybliżyć nieco egzotyczną nazwę dania, wyjaśniamy, że terrina to coś na kształt bochenka z farszu lub galarety, który odrobinę przypomina pasztet. Gotowana jest w formie ceramicznej w kąpieli wodnej.

Zupa

Jako element dwudaniowego obiadu proponujemy zabielaną zupę rybną z boczniakami i tłuczonymi ziemniaczkami. Zupa jest wyjątkowo lekka i tylko zaostrza apetyt przed kolejnym daniem.

Danie główne

Czas przejść do punktu kulminacyjnego posiłku, czyli dania głównego. W tym przypadku oferujemy dwie możliwości. Pierwszą z nich są pulpety z karpia na musie z marchewki oraz z gratin (rodzaj zapiekanki) z ziemniaków. Drugą propozycją jest pstrąg z kaszotto buraczanym z warzywami z patelni.

Deser

„Kropką nad i” naszego lokalnego menu jest Jabłecznik Radoczański. Dla osób niewtajemniczonych jest to połączenie kruchego ciasta z konfiturą z róży oraz jabłek pokrojonych w cienkie plastry. W tym przysmaku znajduje się również pomarańczowa skórka oraz rodzynki. Wierzch ciasta jest smakowicie przyrumieniony – istna gratka dla miłośników słodkości!

Lokalne menu jest ucztą dla podniebienia, nie tylko dla zagorzałych miłośników ryb! Będąc w naszym hotelu, nie sposób nie spróbować naszych najnowszych specjałów. Warto poznać lokalne smaki Małopolski, do czego gorąco zachęcamy!